Telefoonnummer

06-234 34 688

Email

Info@4bricks.nl

Openingstijden

Ma - Vr: 09:00 - 17:00

Financieel  

Alle voorgaande delen van het ondernemingsplan brengen kosten met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan de spullen die je nodig hebt om je product te kunnen maken of je dienst te kunnen uitvoeren. Hoe betaal je dat en hoe verdien je straks de gemaakte kosten terug? En hoe houd je hier ook nog wat van over, zodat je winst maakt en een inkomen hebt?

Stap 1: Inventariseren van benodigdheden 

Bedenk wat je allemaal nodig hebt. Ook wanneer je geen product maakt maar een dienst levert heb je bepaalde spullen nodig. Wat dacht je van een kantoorruimte en een computer? Papier, een printer, etc.? En welke aanloopkosten heb je allemaal? Een opsomming van al deze uitgaven komt in een investeringsbegroting te staan.

Stap 2: Hoe ga je dit financieren? 

Vervolgens maak je een financieringsplan. Hierin wordt gekeken op welke manier het benodigde kapitaal wordt verzameld om de investeringen te kunnen betalen. Welk deel komt van de ondernemer zelf, en welk deel zal van de bank geleend moeten worden? En hoe gaat lenen van de bank in zijn werk? Zijn er ook nog andere mogelijkheden dan lenen bij een bank?

Stap 3: Uurtarief en/of producttarief berekenen 

De prijs die je rekent per product of per uur hangt van een aantal factoren af: omzet, afzet, kosten, winstverwachting. Hoe bereken je die? En hoe bepaal je je winst? Door het marktonderzoek dat je gedaan hebt weet je wat er in de markt gevraagd wordt voor soortgelijke producten of diensten. Maar wat betekent dit voor jouw prijs? Vanaf welk bedrag kun je bijvoorbeeld gratis verzending aanbieden? En hoe bereken je dit?

Tot slot 

We hebben nu in grote lijnen alle vier de stappen van het ondernemingsplan doorlopen. Zoals je ziet zijn er echter nog veel vragen onbeantwoord gebleven. Bij een training/workshop van 4Bricks gaan we antwoord geven op al deze vragen. Ben je nieuwsgierig geworden naar ons aanbod? Vraag dan naar de mogelijkheden om individueel of in groepsverband met jouw ondernemingsplan (of onderdelen daarvan) aan de slag te gaan. Ook als je al een tijdje ondernemer bent ben je van harte welkom.